BINA KERJAYA DALAM BIDANG FARMASI

Kerjaya dalam bidang farmasi bukan suatu perkara yang mudah. Terdapat pelbagai jenis ubat yang tersedia untuk setiap penyakit, tetapi hanya ahli farmasi sahaja yang dapat memberi maklumat dan nasihat yang tepat untuk membantu pesakit dalam penggunaan ubat. Hal ini kerana ahli farmasi merupakan individu-individu yang terlatih dengan pengetahuan khusus dan mendalam mengenai ubat-ubatan, kegunaan dan tindakannya, kesan sampingan dan interaksi antara ubat dengan makanan lain, serta bagaimana ubat-ubatan ini harus diambil.

Sekiranya anda berminat dalam membina kerjaya sebagai seorang ahli farmasi, ia akan menjadikan anda dengan pilihan kerjaya yang luas dengan prospek dan remunerasi yang sangat baik. Anda boleh bekerja sebagai ahli farmasi hospital / klinik dan komuniti atau swasta. Selain itu, anda juga boleh memilih untuk bekerja di syarikat-syarikat ubat farmaseutikal, di mana anda boleh terlibat dengan mengawasi pembuatan, jaminan kualiti atau penjualan dan pemasaran ubat-ubatan; atau anda juga boleh terlibat dalam penyelidikan dan pembangunan atau ujian klinikal ubat-ubatan baru. Di samping itu, kerjaya sebagai ahli farmasi juga membuka peluang untuk anda bekerja di dunia lain seperti agensi pengawalseliaan kerajaan, veterinar, tentera dan pendidikan.

Untuk menjadi seorang Ahli Farmasi di Malaysia, anda perlu mendaftar program ijazah Farmasi 4 tahun yang diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Ijazah Farmasi di SEGi University diiktiraf sepenuhnya pada 2016 dan programnya disampaikan secara bersepadu yang merangkumi pelbagai strategi pengajaran dan pembelajaran yang berbeza. Matlamatnya adalah untuk menjadikan pelajar-pelajar menjadi ahli farmasi masa depan yang baik dengan pengetahuan yang mantap dengan kemahiran dan kecekapan yang bersesuaian. Selain daripada kaedah pengajaran konvensional kuliah, tutorial dan praktikal, pelajar Farmasi Universiti SEGi juga mempunyai akses ke makmal yang lengkap di dalam kampus untuk melakukan latihan praktikal secara individu.

“Di Universiti SEGi, Fakulti Farmasi memberi penekanan terhadap integrasi latihan kemahiran berasaskan pekerjaan dan klinikal di bawah persekitaran simulasi untuk memupuk kemahiran khusus sebagai ahli farmasi dan pembangunan insaniah dan kecekapan kerjaya. Kami percaya bahawa graduan yang berwibawa dengan kemahiran yang sangat baik serta etika kerja yang mantap menjadikan graduan farmasi kami menonjol antara lain, dan mereka akan memenuhi kriteria yang diperlukan oleh para majikan di luar sana,“ kata Dr Tey Kim Kuan, Dekan, Fakulti Farmasi, Universiti SEGi.

Selain itu, Fakulti Farmasi Universiti SEGi telah membangunkan perkongsian antarabangsa yang merangkumi Nihon Pharmaceutical University, Jepun dan Creative College of Pharmacy, India, dan rakan kongsi tempatan termasuk Kementerian Kesihatan dan Biocon Sdn. Bhd., untuk penempatan pelajar, penyelidikan, dan program pertukaran pelajar.

Program Farmasi di SEGi University menawarkan kurikulum terkini yang menggabungkan kemajuan terbaru dalam bidang farmasi yang terus berkembang, melalui tinjauan kurikulum tetap, jaminan kualiti yang berterusan dan ketat oleh pengauditan dalaman dan luaran oleh MQA dan Lembaga Farmasi Malaysia, dan penglibatan pemeriksa luar dari universiti tempatan dan Asia untuk memastikan programnya dinilai berdasarkan piawaian antarabangsa.

Sekiranya anda bersedia untuk mengubah masa depan anda, daftar masuk segera program Sarjana Muda Farmasi (Kepujian), log masuk ke www.segi.edu.my, atau hubungi 03-6145 1777 atau WhatsApp 011-1210 6389 untuk maklumat lanjut mengenai program yang kami sediakan.

Spread the love