Menjadi pakar keselamatan siber

Dengan transformasi digital dan pertumbuhan pesat ekonomi digital dan e-dagang, keselamatan siber merupakan antara faktor perniagaan yang kritikal dan penting.

Keselamatan siber kini memasuki arus perdana. Ancaman keselamatan siber boleh melumpuhkan organisasi, infrastruktur dan menyebabkan kerugian yang besar. Ia juga membuka ruang kepada penggodam yang tidak beretika untuk melancarkan “serangan” terhadap data serta dana kerajaan atau syarikat swasta. Impaknya boleh memudaratkan, seperti kehilangan kewangan dan data serta kerosakan yang tidak dapat diperbaiki melibatkan reputasi dan kredibiliti.

Sekiranya dibiarkan, potensi kejatuhan adalah besar, memandangkan peranan ekonomi digital yang semakin meningkat dan peningkatan sumbangannya kepada industri ICT dan ekonomi Malaysia.

Antara insiden yang sering berlaku adalah penipuan, pencerobohan, gangguan internet, spam, dan penggodaman yang tidak beretika.

Permintaan untuk pakar dalam bidang keselamatan siber adalah tinggi. Industri seperti penjagaan kesihatan, kewangan, pembuatan dan runcit semua memerlukan profesional keselamatan siber untuk melindungi maklumat berharga daripada gangguan keselamatan daripada pihak yang tidak bertanggungjawab.

Peningkatan golongan profesional keselamatan siber di seluruh dunia mampu melindungi setiap organisasi dari risiko serangan atas talian.

Dalam menjadi pakar keselamatan siber, anda memerlukan ijazah pengajian sarjana muda selama empat tahun dalam keselamatan siber atau dalam bidang yang berkaitan seperti teknologi maklumat atau sains komputer.

Di samping itu, sesetengah majikan memerlukan kelayakan lanjutan seperti ijazah sarjana dalam keselamatan siber. Kursus ijazah sarjana mengambil satu hingga dua tahun untuk diselesaikan selepas tamat pengajian program ijazah sarjana muda dan menyediakan arahan lanjutan dalam melindungi rangkaian komputer dan infrastruktur elektronik dari serangan.

Profesional keselamatan siber juga boleh mendapatkan pensijilan untuk meningkatkan kemahiran mereka semasa bekerja sepenuh masa untuk mendapatkan pengalaman tambahan secara langsung.

Sarjana Sains Komputer (Kepujian) dalam Keselamatan Siber (Cyber ​​Security) di SEGi University menyediakan kurikulum berasaskan industri yang komprehensif melalui kuliah, tutorial dan penempatan industri yang akan membolehkan para pelajar mendapat pengalaman terkini, serta memberikan mereka peluang pertumbuhan yang wajar dalam industri.

Melalui program ini juga, anda berpeluang untuk mempelajari dan mengetahui mengenai sistem pertahanan etika, forensik komputer, Internet of Things (IoT), sistem pangkalan data lanjutan, kecerdasan buatan, strategi keselamatan, pengaturcaraan untuk peranti mudah alih dan penyelesaian perniagaan yang berfokuskan pelanggan.

Selain pengalaman praktikal di tempat kerja, anda juga berpeluang memperoleh kemahiran ICT dan cybersecurity dengan pensijilan yang disahkan (cth: Certified Ethical Hacking Certification) dengan kerjasama badan profesional.

Sertai kami hari ini dan terokai kerjaya yang hebat seperti penganalisis sistem rangkaian dan komputer, penganalisis sistem komputer atau keselamatan, penganalisis penyelidikan operasi, pegawai keselamatan maklumat, pegawai perlindungan data, pemaju perisian keselamatan, jurutera forensik komputer, cryptographer, penguji penetrasi dan juruaudit kod keselamatan dalam pelbagai sektor seperti perbankan, e-dagang, tentera, penjagaan kesihatan, pendidikan, kerajaan, minyak dan gas, dan banyak lagi.

Untuk maklumat lanjut, hubungi kaunselor SEGi University Kota Damansara di talian 03-6145 1777, atau 1-800 88 7344, atau, WhatsApp ke 011-1210 6389.

Spread the love