6 Laluan Kerjaya yang boleh diterokai dengan Program Asasi Sains

Program Asasi Sains adalah kursus pra-universiti yang bertujuan untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan asas dan kemahiran untuk mengikuti ijazah sarjana yang berkaitan dengan sains.

Oleh itu, ia memberi tumpuan kepada subjek seperti Kimia, Biologi, Fizik, dan Matematik. Program ini juga melibatkan pembelajaran subjek Bahasa Inggeris, iaitu subjek teras dalam program. Walau bagaimanapun, melalui program ini pelajar berpeluang untuk membuat pilihan yang sesuai dengan minat mereka.

Kelebihan program Asasi Sains

Berbanding dengan kebanyakan program pra-universiti lain seperti A-level atau STPM, asasi Sains adalah lebih pendek kerana hanya mengambil masa setahun. Ini menjadikan kurikulum lebih fokus dan khusus. Pencapaian dinilai melalui gabungan gred kursus dan peperiksaan. Keperluan kemasukan untuk Asasi Sains, kebiasaannya memerlukan kelulusan minima lima (5) kredit, termasuk subjek Matematik / Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi dalam peperiksaan SPM, SPMV, O-Level atau kelayakan yang setara dengannya.

Berikut adalah beberapa bidang pengajian yang boleh anda ikuti melalui program asasi Sains:

Sains Bioperubatan

Sains bioperubatan adalah tentang sains semulajadi untuk pengetahuan, atau teknologi yang digunakan dalam penjagaan kesihatan atau kesihatan awam. Pilihan kerjaya termasuk saintis perubatan, penyelidik perubatan dan ahli mikrobiologi.

Sains Komputer

Sains komputer adalah pengkhususan teori reka bentuk sistem pengiraan. Sains komputer merupakan penyelidikan tentang algoritma komputer yang memproses, menyimpan dan menyampaikan maklumat digital. Pilihan kerjaya termasuk penganalisis aplikasi, pemaju permainan, perunding IT, jurutera perisian, penganalisis sistem dan pereka web.

Ukur Bahan

Ukur Bahan (Quantity Surveying) adalah bidang dalam pembinaan di mana kos pembinaan dianggarkan dan diuruskan. Sebagai juru ukur kuantitatif, tanggungjawab anda termasuk perundingan kos, pengurusan dan pengiraan risiko, pengurusan komersil, permodalan aset dan pengurusan projek.

Kejuruteraan

Kejuruteraan adalah aplikasi sains dan teknologi mengenai reka bentuk, bangunan, sistem, dan penggunaan enjin, mesin, dan struktur. Sudah tentu, terdapat banyak sub-bidang dalam Kejuruteraan itu sendiri seperti Kejuruteraan Petroleum, Kejuruteraan Kimia, Kejuruteraan Elektrik, dan sebagainya.

Perubatan

Perubatan adalah sains dan amalan diagnosis, rawatan, dan pencegahan penyakit. Di Malaysia, ijazah sarjana dikenali sebagai Sarjana Muda Perubatan, Sarjana Muda Pembedahan (MBBS). Biasanya, program ini mengambil masa lima tahun.

Sains Aktuari

Sains aktuari adalah bidang penerapan kaedah matematik dan statistik untuk menilai risiko dalam industri kewangan dan insurans serta industri dan profesion lain. Ia memerlukan asas matematik yang kukuh serta pemahaman yang mendalam terhadap ekonomi dan perniagaan. Ia juga boleh diikuti dalam program asasi sastera atau perniagaan. Pilihan kerjaya termasuk penganalisis aktuari insurans, penganalisis perniagaan, dan penganalisis risiko.

Jika anda meminati kerjaya dalam bidang yang dinyatakan di atas, SEGi University adalah pilihan terbaik untuk anda! SEGi University menawarkan program asasi Sains yang komprehensif untuk membantu anda dalam menceburi bidang sarjana muda yang diminati.

Layari www.segiuniversity.edu.my. untuk maklumat lanjut.

Spread the love